Alles wat je moet weten over BPM

Wanneer je in Nederland een nieuw voertuig aanschaft, moet je daar altijd BPM voor betalen. Dit is een afkorting voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit geldt voor alle personenauto’s en motoren. Net als bij andere wet- en regelgeving met betrekking tot auto’s zijn er hier ook een aantal aanpassingen en uitzonderingen. Hier hebben we alles wat je moet weten over het BPM voor je op een rijtje gezet.
Vrijstelling van BPM
Er zijn twee soorten auto’s die niet onderhevig zijn aan de BPM-regeling. In de eerste plaats probeert de overheid te stimuleren dat meer mensen elektrisch gaan rijden en daarom hoeft er over alle auto’s met een CO2 uitstoot van 0 gram geen BPM betaald te worden. Deze auto’s zijn 100% elektrisch, voor hybride voertuigen wordt er geen uitzondering gemaakt.
Ook bedrijfswagens, taxi’s en voertuigen voor gehandicaptenvervoer worden vrijgesteld van BPM. Je komt alleen voor de uitzondering voor bedrijfswagens in aanmerking als deze voor meer dan 10% voor de onderneming wordt gebruikt en ook ten minste 5 jaar onderdeel van de onderneming zal blijven. Dit kan ook achteraf nog aangegeven worden, je krijgt de te veel betaalde BPM dan terug.
Hoe wordt het BPM berekend?
Je kunt een auto pas op een kenteken zetten als de BPM-aangifte is afgerond en ook betaald is. De prijs hiervoor wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de wagen wanneer het om een bedrijfswagen gaat. Bij personenauto’s wordt juist gekeken naar de CO2-uitstoot in kilogram.
Moet ik als ondernemer ook BPM betalen?
Iedere ondernemer valt automatisch onder de ondernemersregeling, wat betekent dat je bij de aanschaf van een bedrijfswagen geen BPM hoeft te betalen. De enige voorwaarde is dat je als ondernemer geregistreerd staat en dus ook op die manier je omzetbelasting afdraagt.
Iedereen die niet onder de ondernemersregeling valt krijgt geen vrijstelling van het betalen van de BPM. Je bent er dan zelf verantwoordelijk voor om de deze binnen een maand na de registratie van de wagen te laten registreren en betalen.
Als je een financiallease contract hebt, is het berekenen van de BPM niet aan de orde, want het zit al inbegrepen bij het bedrag dat je maandelijks betaalt. Waar je wel op kunt letten is de factoren die de hoogte van jouw leasebedrag beïnvloeden. Kies bijvoorbeeld voor een wagen met een lagere cataloguswaarde, waardoor het bedrag voor de BPM ook lager zal uitvallen.