Wat is bijtelling en hoe werkt het?

5 oktober 2022 ~ 2 minuten

Je hoort het vaak in reclames voor auto’s dat je maar zo veel procent bijtelling hebt, maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? In dit artikel leggen we je precies uit wat de bijtelling is en waar je rekening mee moet houden bij financial lease.

Wat is bijtelling precies?

In Nederland is iedere autobezitter verplicht om bijtelling over een auto van de zaak te betalen als je er privé meer dan 500 kilometer mee rijdt. Wanneer je ook privé met je auto rijdt wordt het namelijk gezien als een vorm van loon in natura en daar moet je inkomstenbelasting over betalen. 

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Per auto is de hoogte van de bijtelling afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De regels zijn al een paar keer gewijzigd, dus het is goed om hier nog eens duidelijk te maken wat je kunt verwachten. Ten eerste geldt voor alle auto’s met een CO2 uitstoot van meer dan 0 gram een bijtellingspercentage van 22%. Bij voertuigen die volledig elektrisch zijn is dat percentage anders, maar hoe veel het precies is wordt bepaald door het moment waarop de auto op naam wordt gezet. Dit percentage is dan voor 5 jaar geldig en is niet onder invloed van eventueel veranderende regels. Na die 5 jaar wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld wat je nieuwe percentage is. 

Het gedeelte van op naamstelling is erg belangrijk, want dit maakt het in sommige gevallen voordelig om tweedehands auto’s te kopen. Deze zijn namelijk vaak op naam gezet op een moment dat de bijtelling nog veel lager was, waardoor je bijvoorbeeld nog drie jaar kunt profiteren van een percentage van 8% in plaats van 22%.

Voor het berekenen van de bijtelling per maand moet je altijd de cataloguswaarde van de auto gebruiken. Ook moet je weten wat jouw percentage inkomstenbelasting is. Gebruik vervolgens het volgende stappenplan:

  1. Cataloguswaarde x bijtellingspercentage = jaarlijkse bijtelling (bruto)
  2. Jaarlijkse bijtelling (bruto) / 12 maanden = maandelijkse bijtelling (bruto)
  3. Maandelijkse bijtelling (bruto) x inkomstenbelasting = maandelijkse bijtelling (netto)

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en afwijkingen, dus het is verstandig om deze berekening nog eens te herhalen met een financieel adviseur.

Kan ik ook financial leasen zonder bijtelling?

Ja, dat kan, maar alleen als je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Hiervoor houd je een rittenadministratie bij, waarin de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, je vertrek- en eindpunt en het type rit worden beschreven. Als je dit niet kan aantonen loop je het risico dat je achteraf alsnog bijtelling moet betalen.


Tags:
bijtelling
Categorieën:
Top