Leasen met een negatieve BKR-registratie

In Nederland is het heel moeilijk om voor een leaseauto in aanmerking te komen als je een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) hebt staan. Er wordt dan namelijk meteen vanuit gegaan dat je bedrijf niet financieel gezond is, waardoor het aannemelijk is dat je niet in staat bent om de kosten van een leaseauto te dragen. Bij Leasen met codering vinden wij dit onterecht en daarom is het bij ons wél mogelijk om een auto te leasen als je een BKR-registratie hebt. Op deze pagina vertellen we je daar meer over.
Hoe werkt een BKR-registratie?
Bij het BKR wordt geregistreerd welke leningen je open hebt staan en wat je dus nog moet betalen. Als je een creditcard hebt of rood kunt staan op je betaalrekening, wordt dit al meteen geregistreerd. Ook wanneer je gebruik maakt van een uitgestelde betaling, bijvoorbeeld via AfterPay of Klarna bij het online shoppen, wordt dit bedrag door het BKR geregistreerd. Een andere veel voorkomende registratie is je telefoonabonnement. Zodra de waarde van je toestel hoger is dan €250, wordt dit bij het BKR geregistreerd.
Zodra jij ergens anders een lening wil afsluiten, kan een bedrijf bij het BKR opvragen wat jouw situatie is. Op het moment dat je alleen lopende contracten hebt, krijg je een H-code. Dit geeft aan dat je geen achterstallige betalingen hebt en dus altijd op tijd aan je betaalverplichtingen voldoet. Op dat moment heb je een ‘neutrale’ of ‘positieve’ registratie. Een groot deel van de mensen in Nederland heeft zo’n registratie, maar in principe hoef je je daar geen zorgen om te maken. Met een neutrale BKR-registratie kun je gewoon een auto leasen.
Hoe krijg je een negatieve BKR-registratie?
Veel mensen in Nederland zijn zich er niet van bewust dat ze überhaupt een negatieve BKR-registratie hebben. Als je een betalingsachterstand oploopt, krijg je een negatieve BKR-registratie. Deze wordt weergegeven met een A-code. Er zijn verschillende soorten A-codes:
- A1: Je hebt een aflossings- of schuldregeling getroffen. Er zijn afspraken gemaakt over een terugbetaling.
- A2: Bij deze markering ben je in een positie waarin je je volledige achterstand in één keer moet betalen.
- A3: Je hoeft de schuld niet meer te betalen.
- A4: Je hebt een betalingsachterstand en daarna heeft de schuldeiser je niet kunnen bereiken.
- A5: Je hebt een betalingsregeling voor een achterstand op je hypotheek.
Deze codes laten zien dat het per situatie kan verschillen hoe risicovol het is om krediet aan jou te verlenen. Wanneer je een A4-codering hebt, is de kans heel klein dat een kredietverstrekker er nog vertrouwen in heeft dat je de gemaakte afspraken zal nakomen, maar bij een A1-codering ligt dat al heel anders.
Let op dat je niet meteen een negatieve registratie krijgt als je een keer een betaling gemist hebt. Dit gebeurt pas als je structureel niet betaalt en daardoor een flinke achterstand oploopt.
Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?
Je kunt heel gemakkelijk zelf via de website van het BKR controleren of je op dit moment geregistreerd staat. Hiervoor moet je jezelf identificeren met het registratiesysteem iDIN aan de hand van jouw bankgegevens. Het bekijken van je registratie is volkomen gratis, maar je moet wel €12,95 betalen om een gewaarmerkt kredietoverzicht te krijgen. Het is ook mogelijk om je gegevens per post op te vragen, daarvoor moet je het aanvraagformulier op de website van het BKR aanvragen.
Onder de tab ‘Bijzonderheden’ kun je vinden of je ergens negatief geregistreerd staat. Hier vind je de A-codes die bovenaan dit artikel staan uitgelegd. Als je erachter komt dat je inderdaad een negatieve BKR-registratie hebt, is er nog steeds geen reden tot paniek. Je kunt de registratie helemaal laten verdwijnen door je schulden af te betalen.
Zijn de schulden die je ziet niet van jou of kloppen de gegevens niet? Neem dan altijd contact op met de kredietverstrekker. Deze kan jouw negatieve registratie bij het BKR altijd intrekken of wijzigen.
Gevolgen van een negatieve BKR-registratie
Op het moment dat je ergens een lening wil afsluiten, wordt jouw informatie altijd opgevraagd bij het BKR. In de meeste gevallen, voornamelijk bij een hypotheek, heeft een BKR-registratie direct invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. De verstrekker van de lening kijkt altijd naar het bedrag dat jij maandelijks moet aflossen op je leningen en hoe meer dat is, hoe minder en voor je lening overblijft. Dit geldt ook als je geen negatieve BKR-registratie hebt.
Voor een zakelijke lease is het wettelijk niet verplicht om je registratie bij het BKR te toetsen. Je BKR-registratie heeft namelijk betrekking op jou als persoon en niet op je bedrijf. Toch zijn er veel leasebedrijven waar het niet mogelijk is om met een negatieve persoonlijke BKR-registratie een zakelijke lease af te sluiten. Dit geldt dan voornamelijk voor zzp’ers en vennootschappen. Het leasebedrijf gaat er dan vanuit dat je als bedrijf niet betrouwbaar bent, omdat je als persoon een betalingsachterstand hebt opgelopen.
Daarbij moet je er rekening mee houden dat deze afweging gemaakt wordt door een computer. Zodra er een A-code uit je registratie komt rollen, wordt jouw aanvraag voor het leasen van een zakelijke auto meteen afgewezen. Er wordt niet gekeken naar de individuele leningen en schulden.
Bij Leasen met codering zijn we het daar niet mee eens. Het feit dat je als persoon een negatieve BKR-registratie hebt, wil nog niet zeggen dat jouw bedrijf ook niet financieel gezond is. Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij een betalingsachterstand hebt opgelopen en wij staan open voor jouw verhaal. Daarbij kan een negatieve BKR-registratie tot wel vijf jaar blijven staan, waardoor je nog steeds kunt worden afgewezen als je financieel wel gezond bent. Je registratie zit zo de groei van je bedrijf in de weg.
Wij zitten al heel lang in de leasebranche, waardoor we weten hoe veel ondernemers er onterecht worden afgewezen voor een zakelijke lease. Door met jou mee te denken en verder te kijken, wordt de kans dat je een passende zakelijke leaseauto kunt vinden veel groter. Sinds we bestaan hebben we al veel verschillende ondernemers geholpen om toch een zakelijke lease af te sluiten met een negatieve BKR-registratie.
Een negatieve BKR-registratie voorkomen
Er zijn ontzettend veel soorten leningen waarmee je een neutrale registratie bij het BKR kunt krijgen. Hierdoor kan het best snel voorkomen dat een neutrale registratie omslaat in een negatieve registratie.
Je lost bijvoorbeeld je creditcardschulden niet op tijd af of je vergeet een paar keer om de abonnementskosten van je telefoon te betalen. Als het goed is word je hiervan eerst door de kredietverstrekker op de hoogte gesteld. Je krijgt een betalingsherinnering, een nieuwe nota, een waarschuwing of een aanmaning. Op dit punt in het proces heb je nog de mogelijkheid om de negatieve BKR-registratie te voorkomen.
Als je na deze waarschuwingen nog steeds niet betaalt, word je ervoor gewaarschuwd dat je een negatieve BKR-registratie krijgt. Dit is het allerlaatste moment waarop je de negatieve registratie nog kunt voorkomen. Hierna wordt het veel moeilijker om de negatieve BKR-registratie te verwijderen. Officieel kan de registratie tot wel vijf jaar in jouw overzicht blijven staan, waardoor je ook in de toekomst problemen kunt krijgen met het leasen van een auto en eventuele andere leningen.
Voorkom dat je een negatieve BKR-registratie krijgt door altijd op tijd je rekeningen te betalen en ervoor te zorgen dat al jouw schuldeisers de juiste contactinformatie van je hebben. Zo zorg je ervoor dat waarschuwingen altijd bij jou terechtkomen en bijvoorbeeld niet naar je oude adres worden gestuurd.